KISKO-teema 3/3 ”Sustainable Success”

Tammerkosken Nuorkauppakamari hakee 2021 Kansallista Vaalikokousta Tampereelle ja toteutuessaan kokouksen sisältö tulee tukemaan jäsenten kasvua ja kehitystä niin johtamisessa kuin työelämätietojen ja -taitojen parissa. Kokousvieraat voivat itse valita raiteet, joiden kautta johtajuusteemaa lähestyy keynoten, workshopin ja koulutusten muodossa. Raiteet ovat Lead Your Business, From Good to Best ja Sustainable Success. Lue alustusta tarkemmin blogisarjamme ensimmäisestä osasta.

Sustainable success

KISKO-teema 3/3 ”Sustainable Success”

Yhä useampi yritys on havahtunut siihen, että bisnesmaailmassa on mahdollista pärjätä tehden samalla myös hyvää. Tutkimusten mukaan vuonna 2020 jopa 75%:lla suomalaisista yrityksistä on jo kirjatut vastuullisuuskäytännöt omassa strategiassaan.

Mutta mitä vastuullisuudella oikeasti tarkoitetaan?

Vastuullisuus voidaan jakaa kolmeen eri päätasoon:

  • Liiketoiminnan vaikutukset ympäristöön
  • Liiketoiminnan vaikutukset yhteiskuntaan

  • Uudet innovaatiot, jotka keskittyvät vastuullisuuteen

Vastuullisuudella pyritään siis vaikuttamaan positiivisesti esimerkiksi työelämän tasa-arvoisuuteen, yritysten hiilijalanjäljen pienentämiseen tai vaikkapa innovoimalla biohajoava paketointiratkaisu omiin tuotteisiin.

Hienoa on ollut huomata, että vastuullisuus saattaa parhaimmillaan nykyisin olla jopa koko liiketoiminnan kantava voima ja yhä useammin myös mittarina yritysten johdon bonusjärjestelmässä.

On sanomattakin selvää, että vastuullisuus tulee näyttelemään entistä suurempaa roolia myös tulevaisuuden työmarkkinoilla ja myös uusia kasvuyrityksiä tulee nousemaan sankoin joukoin vastuullisuuden tarjotessa vetoa sekä pitoa.

Viimeistään nyt onkin aika aloittaa oma polkusi vankistaaksesi omaa osaamistasi ja kasvattaaksesi "vastuullisuustietoisuuttasi”. Näin teet myös itsestäsi entistä haluttavamman työntekijän tai kiinnostavamman yrittäjän sinua ympäröivän maailman silmissä.

KISKO-kokouksen yhtenä kolmesta pääteemasta toimiva ”Sustainable Success” tulee vuoden 2021 Kansallisessa Vaalikokouksessa tarjoamaan sinulle oivan teemaraiteen vastuullisuuteen - halusit sitten oppia lisää tai sparrata jo ennen KISKOa sinulle heränneitä ajatuksia.

Jotta varmistamme vastuullisuuden oppimispolullesi mahdollisimman kestävän kehityksen, haluamme tarjota sinulle vinkkejä matkallesi:

1. Valitse sinulle sopivin vastuullisuuspolku

Sinua saattaa houkuttaa lähteä edistämään tietämystäsi laajasti kaikilla vastuullisuuden kolmella (aiemmin tässä kirjoituksessa kerrotulla) osa-alueella.

Kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle siitä, että valitset sinulle läheisimmän aihealueen. Esitä itsellesi kysymys: ”Mikä vastuullisuudessa on lähinnä minun sydäntäni?”.

Oletko kiinnostunut ihmisoikeus-asioista? Vihaatko syrjintää työpaikalla? Rakastatko luontoa ja sen monimuotoisuutta enemmän kuin mitään muuta? Oletko kiinnostunut eniten tieteestä ja teknologiasta?

Löytänet hyvinkin nopeasti osa-alueen, johon muuraat vastuullisuuspolkusi ensimmäisen peruskiven. Tästä sitten lähdetäänkin liikkeelle hieman samalla mentaliteetilla kuin viime blogikirjoituksessamme esitellyssä ”From Good to Best” – teemassa.

2. Laajenna tietämystäsi ja käytä oikeita resursseja

Jos haluat aidosti syleillä vastuullisuutta ja olla vakuuttava, tee taustatyötä. Tutki ja opiskele. Sinun täytyy ymmärtää ne kipukohdat, joita esimerkiksi yritysmaailmassa on estämässä vastuullisuuteen siirtymistä.

Saat kehittäviä ja uskottavia keskusteluja aikaan osoittaessasi ymmärryksesi ”isosta kuvasta” ja siitä, ettet hehkuta kestävää kehitystä vain siksi, että vastuullisuus on automaattisesti hyvä juttu. Parhaan vaikutuksen saat, kun sinulla on esittää väitteidesi ja ideoidesi tueksi tutkittua tieteellistä näyttöä.

Kirjallisten tuotosten pläräämisen lisäksi tarvitset sparrausapua. Liity hyväksi todettuihin keskusteluryhmiin, joissa pääset keskustelemaan ihmisten kanssa, joiden työroolissa vastuullisuus jo näyttelee isompaa roolia.

3. Kerää kenttäkokemusta – jos mahdollista

Ole rohkea ja pyydä audienssia yrityksiin, joissa vastuullisuus on sisäänleivottuna bisnekseen ja jotka siihen panostavat. Pyydä tapaamista.

Kerro, että haluat ymmärtää ajatustyötä, jota he kävivät läpi ennen muutosta vastuullisuuteen panostamiseen liittyen. Sinua myös kiinnostaa mitä käytännön oppeja ja sudenkuoppia matka toi tullessaan ja mitkä ovat olleet tulokset muutoksen jälkeen.

4. Kysy kysymyksiä

Tärkein taitosi polulla kohti vastuullisuuden suurempaa ymmärrystä on uteliaisuus. Tarkkaile maailmaa ympärilläsi, haasta olemassa olevia normeja ja mieti ratkaisuehdotuksia siihen, miten jotain voisi tehdä kestävämmän kehityksen mukaisella tavalla.

Kysy tiukkojakin kysymyksiä, äläkä niele vastauksena ”tämä nyt on aina tehty näin”. Maailma muuttuu ja nytkin käynnissä olevan maailmaa ravistelevan poikkeustilan jälkeen ei ole enää paluuta entiseen.

Sinä voit omalla tekemiselläsi vaikuttaa siihen, että tuleva ”uusi normaali” on edes hieman aiempaa vastuullisempi!

PS. Lauantaina 9.5.2020 tulemme jälleen somessa julkaisemaan teeman mukaisen mielenkiintoisen haastattelun. Nyt kannattaa viimeistään ottaa Kiskon some seurantaan!

KISKO Facebookissa

KISKO Instagramissa