Ettei vanhainkodissa tarvitse valehdella

Juho Liljeroos - kaikki OK

Monet meistä ajattelee, että jonkin hienon tai jännittävän asian toteuttamiseen tarvitaan oikea aika. Oikea aika riippuu usein taloudellisesta tilanteesta, suhdestatuksesta tai työelämän vaiheesta. Määrittelemme oikean ajan peilaamalla ikätovereita: se mitä toiset ikäiseni tekee, se pitäisi olla itselläkin. Jos näin ei ole, koemme usein tyytymättömyyttä itseemme. Totuus on: oikeaa aikaa ei ole eikä tule. Hetki on nyt.

Vertasin itseäni pitkään toisiin. Teen sitä vieläkin silloin tällöin, kunnes muistan ettei kannata. Toisiin vertaaminen estää meitä tekemästä niitä asioita, joita oikeasti haluamme. Räpiköimme johonkin suuntaan, koska muutkin tekevät niin. Olemme lampaita. Laumassa on mukavampi kulkea, vaikka suunta olisikin väärä. Ei ole helppoa olla se kaveri, joka menee päinvastaiseen suuntaan keskellä lauman tungosta.

Yrittäminen on usein päinvastaiseen suuntaan menemistä. Sen huomaa siinä vaiheessa, kun ensimmäiset onnittelut yrittämisen aloittamisesta ovat unohdettu. Iskee todellisuus.

Todellisuudessa osa porukasta ovat sinulle kateellisia, koska toteutat itseäsi. Toiset lampaat taasen viisastelevat selän takana, ettei tuosta mitään tule. Kolmannet komppaa ”Nii Just! Bää!”. Osa läheisistä taasen on todella huolissaan, että mitäs jos homma menee päin mäntyä. Uudelle yrittäjälle näitä asioita ei tietenkään sanota päin naamaa, mutta nopeasti sen huomaa, että mitä mieltä ihmiset oikeasti ovat sinusta ja yrittämisestä.

Samaan aikaan uusi yrittäjä taistelee ja tekee pitkää päivää. Hän yrittää saada uusia asiakkaita, tehdä projektit huolella, sekä opetella kaikki yrityksen pyörittämisen hallinnolliset hommat. Jokainen korviin kantautunut epäluottamuslause antaa vain lisää voimaa. Tulee halu näyttää, mutta samaan aikaan jokainen naljailu on pieni piikki omassa itsetunnossa. Kun piikkejä tulee tarpeeksi, sitä alkaa itsekin ihmettelemään, että onko musta oikeasti tähän. Vaikka tietää, että on.

Kaikki vaikeudet unohtuvat, kun uusi asiakas lähettää allekirjoitetun sopimuksen. Tai tehdyn projektin asiakaspalautteen keskiarvo on 9,5. Hyvät hetket auttavat yrittäjää pitkälle. Ne vahvistavat itsetuntoa. Ryhtikin paranee, ja ihan kuin lihaksetkin kasvaisi.

Siinä onnistumisen huumassa peilin edessä pullistellessani mietin.
Mitään muuta en pelkää kuin elämätöntä elämää.
Tuli menestystä tai ei, niin kerrottavan tarinan saan,
ettei vanhainkodissa tarvitse valehdella.

Juho Liljeroos
Tammerkosken nuorkauppakamarin jäsen
yrittäjä, Effisio Oy

Kiinnostaako aihe sinua? Seuraa Tammerkosken Nuorkauppakamaria Facebookissa